Petak, 18.08.2023 | 20:49
IZVOR: N1 Info

Stručnjaci tvrde: Ovih 10 vježbi SAGORIJEVAJU NAJVIŠE KALORIJA

Viša, teža osoba će sagorjeti više kalorija nego niža i lakša osoba jer što ste teži, više energije je potrebno vašem tijelu da funkcioniše. 




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Količina kalorija koju sagorijevaju različiti treninzi razlikuje se zavisno o osobi i razini intenziteta. Dakle, ako ste se pitali: “Koja vježba sagorijeva najviše kalorija?”, odgovor nije tako jednostavan. Ne samo da vrsta vježbanja utiče na količinu sagorjelih kalorija, već i trajanje vježbanja, vaš tempo, intenzitet te vaša dob, visina i težina.

“Postoji toliko mnogo nijansi u sagorijevanju kalorija tokom dana”, kaže trener Daniel Saltos,

“U prosjeku sagorijevamo 1500 do 2000 kalorija dnevno samo prolazeći kroz svakodnevni život”. Ali, viša, teža osoba će sagorjeti više kalorija nego niža i lakša osoba jer što više težite, više energije je potrebno vašem tijelu da funkcioniše prenosi Večernji list.

Sljedeće vježbe sagorijevaju najviše kalorija:

Trčanje: “Trčanje je jedan od najboljih načina sagorijevanja kalorija”, kaže Saltos. Prosječna osoba može sagorjeti od 500 do 1000 kalorija u jednom satu trčanja. “Brzina, tempo i izdržljivost čimbenici su koji mogu uticati na ovaj raspon. Ali, trčanje koristi sve mišićni skup u tijelu, što vam omogućuje da sagorite više kalorija”, dodaje.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Plivanje: Plivanje je vježba koja cilja na više mišićnih skupa. “U samo 30 minuta plivanja prosječna osoba može sagorjeti 200 do 300 kalorija”, kaže Saltos. Plivanje takođe poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sastava, gradi izdržljivost i povećava snagu – sve su to razlozi zbog kojih želite skočiti u vodu.

Biciklizam: Nema ničeg boljeg od ugodne večernje vožnje biciklom kada je lijepo vrijeme, a zapravo je i odlična vježba. Duga, ujednačena vožnja biciklom može sagorjeti do 500 do 700 kalorija u sat vremena, kaže Saltos. “Ako želite povećati intenzitet s intervalima sprinta na sobnom biciklu od 20 sekundi i odmora ili usporavanja od 10 sekundi, tada možete sagorjeti 500 do 700 kalorija u otprilike polovici tog vremena”, napominje.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT): Ako želite intenzitet, HIIT vježbe pružaju upravo to. Ovi treninzi uključuju naporan rad u intervalima, a zatim odmor. “Postoji toliko mnogo verzija HIIT-a, ali tradicionalna tabata uključuje 20 sekundi znojenja i 10 sekundi odmora, osam rundi ili četiri minute”, kaže Saltos. Budući da će vam otkucaji srca biti povišeni, sagorjećete više kalorija u kraćem vremenu. “U prosjeku će osoba sagorjeti 400 do 600 kalorija u 30 minuta”, kaže on.

Preskakanje užeta: Ova omiljena aktivnost na igralištu zapravo može učiniti čuda za vaše zdravlje. “Preskakanje užeta izvrsno je za jačanje donjeg i gornjeg dijela tijela uz poboljšanje izdržljivosti i kardiovaskularne kondicije”, kaže Saltos. Takođe poboljšava vašu koordinaciju, jer vaš um mora raditi dok skačete. Preskakanje užeta može sagorjeti 600 do 1000 kalorija u sat vremena.

 

Trening snage: Trening snage jedan je od najučinkovitijih načina za sagorijevanje kalorija. “Jedan sat treninga snage može u prosjeku sagorjeti 300 do 400 kalorija, ali ćete nastaviti sagorijevati više kalorija tokom dana zbog EPOC učinka”, kaže Saltos. EPOC, takođe poznat kao prekomjerna potrošnja kisika nakon vježbanja, predstavlja povećanje metabolizma koje se događa nakon treninga snage povezanog s potrošnjom kisika koji je potreban za obnavljanje mišića.

Trener Luke Zocchi napominje da će složeni pokreti u nogama, koji uključuju dizanje utega, sagorjeti najviše kalorija.

“Složeni pokreti angažiraju više mišića u jednom pokretu koji će zauzvrat sagorjeti više kalorija, a mišić u tijelu koji sagorijeva najviše kalorija su noge”, kaže. Dakle, sve što uključuje kretanje nogu je odlično. Preporučuje da počnete s čučnjevima i pokretima s tjelesnom težinom, a zatim napredujte dodavanjem ručnih utega i utega kako napredujete.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Boks: Ne samo da je boks izvrstan način za oslobađanje nagomilane energije, već takođe pomaže poboljšati ravnotežu, povećati izdržljivost i ojačati gornji dio tijela i jezgru. “Boks vam takođe pomaže da dobro sagorite kalorije, s prosječnom osobom koja sagorijeva 500 do 800 kalorija u sat vremena vježbanja”, kaže Saltos.

Veslanje: Pokreti guranja i povlačenja veslanja ciljaju više skupina mišića uključujući ruke, core i leđa, pomažući sagorijevanju kalorija. “Jedan sat veslanja u prosjeku će sagorjeti 400 do 600 kalorija”, kaže Saltos. Ako ne živite uz vodu, razmislite o kupnji sprave za veslanje ili otiđite u teretanu koja je ima.

Gimnastika: Gimnastika uključuje složene vježbe i pokrete za trening snage koji se izvode ritmički, koristeći svoju tjelesnu težinu kao otpor. Patricia Greaves, stručnjakinja za korektivne vježbe, trenerica za prehranu i osnivačica StrongHer Personal Traininga, kaže da 30-minutna sesija tjelovježbe može sagorjeti između 140 do 200 kalorija, ovisno o vašoj težini i razini intenziteta.

Sprint intervalni trening (SIT): “Sprinterski intervalni trening sličan je HIIT-u po tome što uključuje kratke nalete intenzivne aktivnosti (30 sekundi)”, kaže Greaves, “Razlika je u tome što je razina intenziteta još veća za SIT vježbu, što omogućuje dulje razdoblje za oporavak između svake vježbe”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.